Loteria bonurilor fiscale


Cica era un om sarman care se tot ruga la Dumnezeu sa dea norocul peste el sa castige niste bani la loto. Se roaga azi, se roaga maine, dar fara niciun rezultat. La un moment dat i se face mila de el Sfantului Petru si merge la Dumnezeu sa-l roage sa-l ajute sa castige si el niste banuti ca era sarac lipt. “Eu vreau sa-l ajut sa castige, dar sa puna si omul macar un bilet la lotto…”, zice Dumnezeu(vezi Dumnezeu iti da, dar nu-ti baga in traista).

Ei se pare ca a intervenit acum Sf Petru pe langa Dumnezeu pentru ca din 2 februarie poate tot romanul castiga la loto chiar daca nu joaca. S-a publicat in sfarsit mult asteptata ordonanta 10 referitoare la loteria bonurilor fiscale.

Pe scurt cam ce scrie in aceasta ordonanta:

Ordonanta a fost data ca masura pentru combaterea evaziunii fiscale si incurajarea cumparatorilor de a solicita bonuri fiscal in vederea fiscalizarii veniturilor operatorilor economici. Extragerea se realizeaza in prima duminica dupa data de 15 a fiecarei luni, pentru luna anterioara, dar se poate organiza si ocazional la sarbatorile legale sau daca la extragerile lunare nu exista castigatori doua luni consecutive. La extragerile lunare participa toate bonurile fiscale emise in luna calendaristica anterioara organizarii extragerii.
Extragerile sunt organizate de catre Compania Nationala “Loteria Romana” SA si sunt publice.

Loteria bonurilor fiscale consta in extragerea aleatorie de numere astfel:

  • un numar cuprins intre 1 si 999 inclusiv, reprezentand valoarea totala a bonului fiscal fara subdiviziunile leului, inclusive tva. Numarul reprezentand valoarea totala a bonului fiscal rezulta in urma extragerii successive a trei serii de cifre, cuprinse intre 0 si 9;
  • un numar reprezentand ziua emiterii bonului fiscal aferenta lunii sau intervalului calendaristic pentru care se realizeaza extragerea.

Un bon fiscal este considerat castigator daca indeplineste cumulativ urmatoarele conditii:

  • a fost emis de un aparat electronic fiscal ce functioneaza conform OUG 28/1999;
  • sunt lizibile toate informatiile obligatorii;
  • are valoarea totala exprimata in moneda nationala egala cu valoarea extrasa;
  • a fost emis in ziua extrasa;
  • nu are mentionat cod fiscal al cumparatorului.

Revendicarea premiilor se face prin depunerea bonului fiscal castigator, in original, la orice unitate ANAF, alaturi de copia actului de identitate si o cerere in termen de 30 de zile de la data extragerii
In vederea determinarii valorii castigate pentru un bon fiscal se imparte fondul lunar de premiere la numarul total al bonurilor fiscale castigatoare, revendicate in termen, iar suma astfel obtinuta se rotunjeste la leu in favoarea castigatorului.
In cazul in care intr-o luna calendaristica nu exista castigatori, fondul de premiere se reporteaza pentru extragerea urmatoare. Pentru anul 2015, prima extragere are loc in luna iulie 2015. Pana la data de 30 martie 2015, MFP va emite norme de aplicare.
Intr-un comunicat de presa al MFP, s-a anuntat prima extragere pe 13 aprilie 2015, a doua zi de Paste. Fondul total de premii este de 1 milion lei. La aceasta extragere vor participa toate bonurile fiscal emise in perioada 02.02.2015-28.03.2015 inclusiv pentru bonurile cu valoare mai mica de 1.000 lei.